Sabtu, 20 Februari 2021

Moringga mix polen kelulut





 Moringga/kelor masih asing lagi di Malaysia. Hanya kaum India menjadikan moringga/kelor sebagai hidangan sayuran. Terlalu bnyk khasiat yang terkandung 

Daun kelor atau nama saintifiknya Moringa oleifera merupakan tumbuhan yang mampu merawat masalah kekurangan nutrien dalam badan kerana bersifat antioksidan dan kaya dengan pelbagai nutrisi. Moringa adalah tumbuhan yang cukup besar berasal dari India utara. Ia juga dikenali dengan nama pokok drumstick, pokok lobak atau pokok minyak. 

Moringa sangat menarik dan mempunyai begitu banyak khasiat tersendiri dalam perubatan dan kesihatan manusia, termasuklah:

1. Kandungan nutrisi yang tinggi

Bahagian yang paling berkhasiat pada pokok moringa adalah daunnya. Daun moringa kaya dengan vitamin B, vitamin C dan provitamin A. Kandungan zat dalam 100g daun moringa segar yang dimasak bersamaan dengan kandungan zat  dalam makanan-makanan lain yang bergizi tinggi. Daunnya boleh digoreng  dengan sedikit minyak masak seperti penyediaan bayam. Ia juga boleh direbus dan dijadikan sup. Bukan itu sahaja, daun moringa boleh dikeringkan dan dijadikan serbuk untuk digunakan dalam masakan lain.

2. Menurunkan kolesterol

Kolesterol tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Kajian menunjukkan bahawa daun moringa sangat berkesan dalam mengurangkan kadar kolesterol.

3. Mencegah diabetes

Serbuk daun moringa dapat mengurangkan tahap lipid dan glukosa serta mengawal selia oksidatif stres pesakit diabetes. Hal ini bermaksud ia boleh merendahkan gula darah dan kolesterol, sekali gus meningkatkan perlindungan terhadap kerosakan sel.

4. Penambah zat untuk ibu hamil

Daun moringa digunakan sebagai penambah zat bagi masalah kekurangan vitamin, terutamanya kepada ibu hamil dan ibu yang menyusukan bayi. Kandungan zat yang tinggi dalam daun dan buahnya membantu ibu hamil atau ibu menyusu mendapat zat tambahan. 

5. Melindungi hati

Moringa mengandungi kepekatan polyfenols yang tinggi dalam daun dan bunga. Ia berfungsi  melindungi hati daripada pengoksidaan, keracunan, dan kerosakan. Minyak moringa juga boleh memulihkan enzim hati kepada tahap normal, mengurangkan tekanan oksidatif serta meningkatkan kandungan protein dalam hati.

6. Melawan radikal bebas

Moringa mengandungi antioksidan yang dipanggil flavonoid, polyfenols, dan asid ascorbik dalam daun, bunga, dan benih. Antioksidan dapat melawan radikal bebas dan  molekul yang menyebabkan tekanan oksidatif, kerosakan sel atau keradangan.

7. Melawan keradangan

Radang atau inflammation berlaku disebabkan oleh tindak balas semulajadi badan terhadap jangkitan atau kecederaan. Ianya perlu sebagai satu mekanisme pertahanan badan. Namun begitu, masalah akan timbul apabila radang ini berterusan untuk tempoh yang lama. Kajian membuktikan bahawa daun, buah dan biji moringa dapat mengurangkan kesan keradangan ketara dalam sel.

8. Menstabilkan tekanan darah

Daun moringa dapat menstabilkan tekanan darah dalam badan. Hal ini kerana tekanan  tinggi boleh menimbulkan banyak risiko, termasuklah penyakit jantung yang membahayakan kesihatan seseorang.

9. Membantu sistem penghadaman

Daun moringa mempunyai sifat antimikrob dan antibakteria yang dapat melawan jangkitan. Ia berkesan terhadap kulat yang menyebabkan jangkitan pada kulit dan bakteria yang bertanggungjawab untuk jangkitan saluran darah dan kencing serta masalah penghadaman. 

10. Menyokong kesihatan otak

Moringa berperanan menyokong kesihatan otak dan fungsi kognitif. Kandungan vitamin E dan vitamin C dapat melawan pengoksidaan yang membawa kepada kemerosotan neuron. Ia juga mampu menstabilkan neurotransmitters serotonin, dopamine dan noradrenalin dalam otak manusia

Kita beri penambah baik dengan campuran pollen kelulut
Polen lebah
bee polen
Polen lebah adalah sejumlah besar polen
yang telah dikumpulkan oleh lebah madu
pekerja menjadi butiran untuk
ditambahkan ke madu atau nektar. Polen
lebah dapat ditemukan di kamar
pembiakan ratu lebah.
[1] Ketika polen
lebah selesai dibangun, ratu lebah akan
meletakkan telurnya di atas polen lebah
lalu menyegel kamar pembiakan.[2] Polen
lebah dimanfaatkan oleh manusiasebagai makanan, dan sering kali disebut
dengan ambrosia.
[3]
Lebah pengumpul membawa polen dari
padang bunga ke sarang lebah dan
memberikannya kepada lebah pekerja di
dalam sarang untuk membentuknya
menjadi gumpalan ke ruang-ruang
heksagonal yang ada di sarang. Polen
dicampur dengan nektar, enzim, fungi,
dan bakteri yang memfermentasikanpolen. Polen lebah adalah sumber
protein utama bagi koloni lebah.[4]
Sama halnya dengan royal jelly, madu,
dan propolis kandungan nutrisi dari polen
lebah tergantung pada jenis bunga yang
menjadi sasaran lebah pengumpul dan
dapat bervariasi dari waktu ke waktu.
Bahkan dalam satu koloni yang sama,
tidak ditemukan polen lebah yang
identik. Sehingga pengukuran kualitas
untuk menentukan standar tidak dapat
dilakukan. Namun secara rata-rata, polen
lebah mengandung 55% karbohidrat, 35%
protein, 3% mineral dan vitamin, 2% asam
lemak, dan 5% nutrisi lainnya.[5] Sebuah
studi menemukan bahwa polen lebahdapat dihuni hingga 188 jenis fungi dan
29 jenis bakteri.[6]
Efek Samping Pollen Lebah
Polen lebah dapat menjadi pemicu alergi
bagi manusia yang sensitif.[7] Efek
samping dari alergi diantaranya sesak
nafas, anafilaksis, urticaria, dan
pembengkakan. Efek samping dari
konsumsi pollen disebabkan oleh
tingginya kadar protein yang terkandung
di dalamnya. Pelbagai persoalan alergi
dapat timbul apabila orang yang memiliki
kecenderungan alergi terhadap protein
mengkonsumsi pollen. Konsumsi pollenperlu dihentikan apabila gejala alergi
muncul[8]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BONGKAH BENIH BONSAI KELOR

Assalamualaikum dan salam kepenatan. Namun usaha tanpa henti demi menjadikan sesuatu usaha akan berada ditahap kepuasan. Semalam kita pungga...